Zuyder Waert

In Heerhugowaard staat Woonzorglocatie Zuyder Waert, een prachtige woonzorglocatie en een fijne plek om te wonen voor ouderen met dementie. Het kleinschalig wonen wordt hier in al zijn facetten toegepast. In Zuyder Waert zijn 24 woningen. In iedere woning vormt u samen met uw medebewoners een huishouden. U beschikt over een eigen zit-/ slaapkamer en met elkaar maakt u gebruik van een woonkamer met open keuken. Het wonen zoals u het thuis gewend was, wordt hier zoveel mogelijk toegepast. Met elkaar wordt gekookt, boodschappen gedaan en de was opgevouwen. Ook worden er veel activiteiten gedaan in de woning.

De ruime opzet van Zuyder Waert nodigt uit tot het maken van een wandeling binnen het gebouw. Tussendoor kunt u even uitrusten in de verschillende zitjes en nisjes. Via tuingerichte gangen bereikt u vanuit de woning het centrale deel van de woonzorglocatie. Hier vindt u onder andere de ontmoetingsruimte, de winkel, de koffiecorner, de kapsalon en de schoonheidsspecialiste.

Kenmerken:
- Stedelijk
- Intensieve zorg voor dementie
- Kleinschalig wonen


Bereikbaarheid:
De locatie beschikt over een ruime/overdekte fietsenstalling waar u uw fiets kunt plaatsen. Zuyder Waert is daarnaast goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Op 5 minuten lopen van de locatie stopt de bus. Het treinstation bevindt zich op ongeveer 10 minuten lopen van de locatie. Op www.9292.nl vindt u actuele reisinformatie over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. De bus van HugoHopper van vervoersvereniging Heerhugowaard heeft een halte voor de deur van Zuyder Waert. (www.hugohopper.nl).
Komt u toch met de auto? Zuyder Waert beschikt over een behoorlijk aantal gratis parkeerplekken.

Wonen in Zuyder Waert

  • Gezellig wonen
  • Specialist in dementiezorg
  • Familie en vrienden helpen mee
  • Mooie fitnessruimten
  • Peuterproject
  • Groot aanbod activiteiten
  • Kunst aan de muur
  • Verdere locatieinformatie

Kleinschalig wonen

Zuyder Waert bestaat uit kleinschalige woningen voor zeven bewoners met dementie. Deze woningen hebben ieder naast een woonkamer en een eigen voordeur, zeven individuele zit-/slaapkamers voor de bewoners. Ook beschikt iedere woning over een toilet en twee ruime badkamers. De woningen zijn gelijkvloers en op de begane grond. Zij worden met elkaar en naar het centrale deel van het verpleeghuis verbonden door brede, overdekte, tuingerichte wandelgangen. Alle woningen zijn aan het terras gelegen en er is een zogenaamde 'Beestenplek' in de tuin. Iedere woning heeft zijn eigen huishouden. Dagelijks wordt er in de woning zelf vers gekookt en gewassen. De bewoners helpen hierbij waar mogelijk. De sfeer is gezellig en warm, een fijne plaats om te wonen.

Specialist in dementiezorg

Zuyder Waert is specialist in dementiezorg. Al 40 jaar ondersteunen we mensen met dementie en hun naasten. Het unieke aan het wonen hier is de uitgekiende indeling van het gebouw, de gezelligheid en de hoge deskundigheid van medewerkers. Het is niet makkelijk om de stap te maken van thuis naar een woonzorgcentrum. Toch zien we dat vrijwel alle nieuwe bewoners snel wennen en gelukkig zijn. Voor familie en vrienden een geruststelling. Onze maatschappelijk werkers vertellen u hier graag meer over.

meer over dementiezorg

Familieparticipatie

Familie en vrienden zijn van harte welkom. Het maakt een nieuw huis een thuis. Voor de bewoners is het erg gezellig als u komt. Maar de bundeling van krachten met ons personeel maakt ook dat er meer mogelijk is. U kunt met zoveel activiteiten helpen. Bijvoorbeeld met het huishouden. Dit doet ieder huis zelf. Zo regelen de bewoners en medewerkers per huis de was en iedereen kookt zijn eigen maaltijd. Net als thuis. Uw hulp wordt enorm gewaardeerd. Regelmatig organiseren we een avond over familieparticipatie. Kijk hiervoor regelmatig op onze agenda.

Janetta Nolden, teamcoach: ‘familieleden kunnen op diverse manieren betrokken zijn, van wekelijks de warme maaltijd verzorgen tot iedere dag een kopje koffie meedrinken, een activiteit verzorgen of de planten bijhouden. Het is net wat familieleden zelf prettig vinden of kunnen opbrengen. Met mijn zorgteam probeer ik de betrokkenheid van familie te stimuleren. Het ene familielid vindt de betrokkenheid makkelijker en prettiger dan de andere. Vooral als iemand net is komen wonen is het nog weleens confronterend voor de achterblijvende partner. Wij proberen de betrokken familie hierin zoveel mogelijk te ondersteunen.’

Fitness voor senioren

Voor iedereen is beweging belangrijk. Voor mensen met dementie is het mogelijk nog belangrijker. Daarom zijn er mooie fitnessruimten en duofietsen aanwezig waar bewoners volop gebruik van kunnen maken.

Meer informatie over fitness

Wil uw kind ook komen spelen?

Als uw peuter geniet van samen spelen, knutselen of zingen, dan kan hij of zij één ochtend per week deelnemen aan het peuterproject bij de 'opa's en oma's' in Zuyder Waert. Het is voor zowel de bewoners als uw kind genieten. De bewoners reageren op een lieve, zachte manier op kinderen. Elke donderdagochtend kunt u uw peuter naar Zuyder Waert brengen van 9.45 uur tot 11.15 uur. Er zijn dan ongeveer 8 peuters aanwezig en 12 bewoners met dementie in een aparte ruimte. De peuters gaan onder begeleiding van een peuterleidster, een activiteitenbegeleider en een vrijwilliger samen met de bewoners liedjes zingen, tekenen, spelen en limonade drinken. De peuters genieten van de vele aandacht en leren dat oud zijn heel gewoon is. Ook stimuleren de contacten met bewoners de peuters in hun taalvaardigheden en sociale ontwikkeling. U kunt lekker een kopje koffie drinken in het restaurant of een boodschapje doen.

De ochtend is gratis. Inschrijfgeld is € 15,- tenzij u ingeschreven staat bij Blosse opvang.
U kunt uw kind aanmelden bij Blosse opvang, telefoonnummer: 072-566 02 00 of welkom@blosse.nl

Voor ieder wat wils

Zowel in de woningen als in de centrale ruimtes van Zuyder Waert worden – door de vaste medewerkers van de activiteitendienst - verschillende activiteiten aangeboden. Op de foto staan medewerkers en familieleden die hebben meegedaan met de 'Voorleesmiddag'. De werkwijze in de woningen biedt veel mogelijkheden om bewoners bij lichte huishoudelijke taken te betrekken, zoals helpen met koken, tafeldekken, was opvouwen, etc. Daarnaast vinden veel individuele kleine activiteiten plaats in de groep, zoals muziek luisteren, krant lezen of samen koffie drinken. Deze activiteiten worden aangeboden door de verzorging en/of de vaste activiteitenbegeleidster van de woning. De vakgroep activiteitenbegeleiding van Zuyder Waert organiseert middels verenigingen een zo groot mogelijk aanbod aan activiteiten buiten de woning. U kunt zich via de eerstverantwoordelijke verzorgende (EVV’er) voor een of meer verenigingen aanmelden.

De vakgroep activiteitenbegeleiding biedt o.a. de volgende verenigingen:
-mannenclub
-biljartclub
-beweeggroep
-bewonerskoor
-handwerkclub
-opera-/operetteclub
-peuterochtend
-snoezelclub
-fietsclub

Buiten de verenigingen is er op een aantal dagdelen per week een soos in de recreatiezaal. Een greep uit ons aanbod: muzieksoos, kegelmiddag, volksdansen, verzoekplatenprogramma, bingo, etc. Ook bezoek is hierbij van harte welkom. De evenementencommissie organiseert regelmatig themaweken en optredens.
Heeft u vragen over de activiteiten? Neem dan contact op met een van de activiteitenbegeleiders via tel. (072) 576 27 00.

Kunst door Sietse Wiersma

Kunstschilder Sietse Wiersma heeft voor Zuyder Waert mooie schilderijen gemaakt. De schilderijen vormen samen een eenheid, dit is te zien bij de entree. Het zijn voor bewoners uit de nabije omgeving bekende beelden van hun dorp of stad. In de gangen hangen plafondhoge afbeeldingen. Dit lijken ramen, waardoor bewoners tijdens het wandelen binnen het gebouw een mooi uitzicht genieten. In de winkel kunt u placemats en kaarten kopen van deze schilderijen.

Meer informatie over Zuyder Waert

Als u interesse heeft om eens bij ons te komen kijken, is het prettig om een afspraak te maken. Wij kunnen u dan alles vertellen over het wonen in Zuyder Waert en/of de dagbehandeling laten zien. Graag geven we u een rondleiding.

Onderaan kunt u detailinformatie downloaden over Zuyder Waert, kijk bij de folders.

welkom in Zuyder Waert

Fotoalbum

binnentuin Zuyder Waert
het lijken kleine huisjes
mooie binnentuin
buitenaanzicht
binnentuin
overal hangen schilderijen van Sietse Wiersma
binnen wordt buiten
Sietse Wiersma heeft prachtig werk gedaan!
welkom in Zuyder Waert
Entree
Entree
welkom
40 jaar Zuyder Waert

Familieparticipatie in Zuyder Waert

Vorig jaar zijn er verschillende medewerkers geïnterviewd hoe zij denken over familieparticipatie. We vinden het erg belangrijk om naasten van bewoners te betrekken bij de zorg. Als u hier meer informatie over wilt kunt u altijd contact met ons opnemen hierover.

Uitbureau

Bij het Uitbureau is altijd wat te beleven!

Ook zin in een uitje?

Cliëntenraad Zuyder Waert

De cliëntenraad van Zuyder Waert bestaat uit familie of vertegenwoordigers van de bewoners. Alle wijken zijn vertegenwoordigd en de raad komt eenmaal per zes weken samen. Zij praten over onderwerpen die direct of indirect verband houden met de zorg voor de bewoners in samenspraak met de verantwoordelijke managers. De raad kan gevraagd en ongevraagd adviseren over onderwerpen die de bewoners raken. Deze bevoegdheden zijn voortgekomen uit de WMCZ (Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen) en zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst met de directie. Vanuit deze cliëntenraad neemt een afvaardiging deel aan de centrale cliëntenraad van Magentazorg.

Veel gestelde vragen: in dit document kunt u vragen en antwoorden vinden ten aanzien van de cliëntenraad.

Per jaar verschijnen drie nieuwsbrieven; hieronder vindt u de laatst verschenen exemplaren:

Na iedere vergadering van de cliëntenraad (negen keer per jaar) komt een Actueel uit; hierin leest u wat in deze vergaderingen besproken is:

Met trots presenteert de cliëntenraad (CR) van Zuyder Waert het jaarverslag over 2017.
Ook over het jaar 2016 heeft de CR een jaarverslag opgesteld: u kunt dit hier lezen.

Voorzitter van de CR, Elsbeth Hartkoorn.


Lees meer algemene informatie over cliëntenraden


Word Vrijwilliger

Vrijwilligers zijn voor ons van onschatbare waarde. Zij helpen bijvoorbeeld in de winkel of op de dagbehandeling en assisteren bij maaltijden en activiteiten. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Belangstellenden kunnen ook contact opnemen met onze coördinator vrijwilligers, Anita Hayette, a.hayette@magentazorg.nl

Vrienden van Zuyder Waert

De Stichting Vrienden van Zuyder Waert zorgt ervoor dat bewoners en bezoekers van de dagbehandeling meer ontspanningsmogelijkheden krijgen. De donaties en giften maken veel extra's mogelijk. Hier zijn we heel blij en dankbaar voor!       

meer over de Vrienden van Zuyder Waert

Nieuws

Aan het werk in het verpleeghuis

Zorgmedewerkers Roeline en Amsta overhandigden vanochtend de publicatie 'Aan het werk in het verpleeghuis' aan minister Hugo de Jonge.
Lees verder

Diner Dansant in Restaurant Zuyder Waert

Op 31 mei veranderde De Reek in Zuyder Waert voor heel even in ‘restaurant Zuyder Waert’. Daar vond namelijk een Diner Dansant (Restaurant in Huis) plaats voor cliënten en hun familieleden. Het is het eerste project dat gerealiseerd is in het kader van het ‘vernieuwd programma dagbesteding’ en leverde veel plezier en gezelligheid op bij cliënten én collega’s.
Lees verder

Zuyder Waert doet mee met onderzoek VUmc

Zuyder Waert doet mee aan het onderzoeksproject “Namaste Familieprogramma voor contact met mensen met dementie” van het VU medisch centrum Amsterdam en is begin januari gestart met het uitvoeren van het Namaste Familieprogramma.
Lees verder

Agenda


Er zijn geen activiteiten

Activiteiten Zuyder Waert (dinsdag)

Activiteit
Tijd
Locatie

Biljarten
14:00 tot 15.30 uur.
De grote zaal van Zuyder Waert
Meer voor mannen!

Deel deze pagina:   Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel op Facebook Deel via e-mail Print