Woonzorglocatie Oudtburgh wordt open instelling

  02-07-2018

  Dinsdag 26 juni opent woonzorglocatie Oudtburgh haar afdelingsdeuren voor cliënten. De woonzorglocatie waarbij de afdelingen oorspronkelijk gesloten waren, is de afgelopen maanden verbouwd tot een open instelling. Cliënten kunnen zich na de verbouwing vrij door het pand bewegen. Ook de centrale hal heeft een ware metamorfose ondergaan.

  Magentazorg begon in januari 2018 met de verbouwing van Oudtburgh. De oorspronkelijke inrichting, waarbij de afdelingen gesloten waren, sloot niet aan bij de visie van Magentazorg, waarin de cliënt centraal staat. Arthur Boumann, directeur intramurale zorg, legt uit: “We willen een prettige woonomgeving bieden waarin cliënten zich vrij en veilig kunnen bewegen. Bij gesloten afdelingen kunnen cliënten niet zelfstandig van de afdeling af en hebben medewerkers en bezoekers een code nodig om toegang te krijgen tot een afdeling. Dat is veranderd na de verbouwing.”

  Van gesloten naar open instelling
  De afgelopen maanden is de locatie verbouwd tot een open instelling. Na de verbouwing kunnen cliënten zich vrij bewegen binnen het gebouw in een veilige omgeving. Ook is er veel aandacht besteed aan het woonplezier van cliënten. Arthur Boumann vervolgt: “We willen een woonomgeving bieden waar cliënten fijn kunnen wonen en waar ze de dag op een plezierige wijze door kunnen brengen. Van de centrale hal hebben we een levendig
  plein gemaakt met ruimte voor ontspanning, zitjes en een kapsalon. De hal is nu een centrale ontmoetingsplek voor cliënten en bezoekers en sluit mooi aan op het restaurant waar medewerkers samen met vrijwilligers dagelijks activiteiten organiseren.”

  Het belang van bewegen bij dementie
  De vrijheid om te kunnen bewegen is van groot belang voor mensen met dementie. Bewegen heeft namelijk
  een positieve invloed op het geheugen, de conditie, het wegnemen van onrust en de uiting van emotie. Door de openheid binnen het gebouw krijgen cliënten de regie om te bepalen waar en wanneer zij ergens heen willen. In Oudtburgh zijn de gangen zo ingericht dat cliënten worden uitgenodigd tot wandelen. Zo zijn de gangen voorzien van ‘ramen’ met afbeeldingen van Bergen en Alkmaar waardoor het net lijkt alsof de cliënt naar buiten kijkt.

  Feestweek
  De afronding van de verbouwing, het openen van de afdelingen én het vijftigjarig bestaan van Oudtburgh vorig jaar, is reden voor een feestje. De hele week organiseren vrijwilligers activiteiten voor cliënten. De feestweek begint vandaag met de heropening van het vernieuwde Oudtburgh. De rest van de week kunnen cliënten
  deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals een high tea, een muzikale bingo met muziek uit de jaren 60-70, en zijn er verschillende muziekoptredens. Woensdagmiddag 27 juni treden de ‘Meisjes met de wijsjes’ op. Familieleden en bezoekers zijn van harte welkom om dit optreden bij te wonen. Het optreden vindt om 15.00 uur plaats in het restaurant.

  Over Magentazorg
  Magentazorg is een zorgorganisatie in de driehoek Bergen-Heerhugowaard-Alkmaar (regio Noord-Kennemerland). Magentazorg biedt voornamelijk zorg en ondersteuning aan ouderen en is gespecialiseerd in psychogeriatrie: zorg voor mensen met dementie. Deze zorg en ondersteuning wordt geboden in de thuissituatie (Actiezorg) en in dertien woonzorglocaties (Magentazorg). Magentazorg biedt ook specialistische ondersteuning en behandelingen aan ouderen (Expertisecentrum Revalidatie & Behandeling).

  Uitgangspunt van de zorg- en dienstverlening van Magentazorg is de persoonlijke levenssituatie van de cliënt. Bij Magentazorg werken ruim 1.600 medewerkers en 800 vrijwilligers. Kijk voor meer informatie op www.magentazorg.nl.

  terug naar het overzicht
  Deel deze pagina:   Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel op Facebook Deel via e-mail Print