Samen tegen eenzaamheid

  15-09-2017

  Van 21 september t/m 1 oktober is er de landelijke week van de Eenzaamheid. In Bergen, Schoorl en de Egmonden zal Stichting Welzijn Bergen in samenwerking met kerken, wijkverenigingen en diverse andere organisaties een speciaal activiteitenprogramma aanbieden. Vanzelfsprekend werkt Magentazorg hier aan mee.

  In dit programma, gericht op het bestrijden van en informeren over eenzaamheid zit echt voor elk wat wils. Het programma vindt u op de site www.welzijnbergen.nl en kunt u ophalen bij de balies en bij de deelnemende organisaties.

  Jeanette Hendriks van Welzijn Bergen verteld over eenzaamheid: ´Eenzaamheid kun je voelen als je minder mensen om je heen hebt dan je wenst of als die contacten oppervlakkiger zijn dan je wilt. Dus wel over het weer praten, maar niet over je gevoelens. Maar het geldt ook andersom: er zijn mensen die altijd alleen door het leven gaan en gelukkig zijn´. Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid niet leeftijdsgebonden is en meer voorkomt bij mensen die weinig contacten hebben. Het gebeurt vaak op scharniermomenten in iemands leven. Puberteit, studeren, verandering van werk, omgeving, verlies van partner, vriend, baan. Maar ook als je veel voor een ander zorgt (mantelzorgers, als je ouder wordt en je netwerk minder wordt. Mensen kunnen dan het gevoel hebben er alleen voor te staan. Hendriks: ´Niemand praat graag over zijn of haar eenzaamheid, er rust een taboe op. Vrijwel niemand die zich eenzaam voelt komt hier graag openlijk voor uit. Daarom is het goed eenzaamheid uit de taboesfeer te halen. Pas door het te benoemen en aandacht te geven ontstaan er mogelijkheden op het voorkomen en verminderen ervan. En dan is een belangrijke stap: actie´. Daarvoor is er in september de landelijke campagne, “Samen tegen eenzaamheid” met het ´Kom erbij´ logo.

  Bij ons in de regio hebben verschillende organisaties voor dit thema de handen ineengeslagen. De weken voorafgaand aan de Week van de Eenzaamheid gaan de sociale teams op pad om iedereen uit te nodigen door middel van een kaart en een praatje. Het Sociaal Team Egmond zal op 19 september bij scholen en supermarkten staan of bellen bij u aan. In Schoorl gebeurt hetzelfde op 19 september en is het Sociale Team te vinden; rond de Kerkbrink, Hogenol, Wagemakersweg, Jan van Scorelpark, wijk Evendijk en wijk Aagtdorp. In Bergen is het Sociaal Team op maandag 18 september te vinden in de diverse wijken.

  Stichting Welzijn Bergen en Magentazorg nodigen u samen met de andere organisaties van harte uit om naar de activiteiten tegen eenzaamheid te komen en neem vooral iemand mee! Alle activiteiten van Stichting Welzijn Bergen (met uitzondering van Hollandse pot speciaal, het restaurant en de BoodschappenplusBus) kunt u gratis bezoeken.

  Benieuwd naar de activiteiten bij Magentazorg waar u aan deel kunt nemen tijdens deze week? Bekijk dan onze activiteitenkalender van locatie Oudtburgh.

  terug naar het overzicht
  Deel deze pagina:   Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel op Facebook Deel via e-mail Print