Groot onderzoek naar logopedie bij Parkinson

  05-08-2019

  In maart 2019 is er een groot onderzoek gestart naar logopedie bij de ziekte van Parkinson: de PERSPECTIVE studie. Logopedist Tieneke Koopman bij Magentazorg werkt vanaf september mee aan dit onderzoek. Hierdoor is het voor mensen uit Alkmaar e.o. mogelijk om deel te nemen aan deze studie.

  Wat is de PERSPECTIVE studie?
  De PERSPECTIVE studie wil voor het eerst op grote schaal bestuderen wat de effecten zijn van logopedie op verstaanbaarheidsproblemen door de ziekte van Parkinson. De onderzoekers verwachten dat logopedie kan bijdragen aan betere verstaanbaarheid in gesprekken en daardoor een betere kwaliteit van leven. Nieuw in dit onderzoek is dat mensen met Parkinson de logopedie online volgen, dat wil zeggen: via een beveiligde internetverbinding. Op die manier kunnen mensen thuis de logopedie ontvangen via de computer of tablet. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Radboudumc en wordt gefinancierd door de Amerikaanse Michael J. Fox Foundation.

  Wat gebeurt er in de studie?
  In de PERSPECTIVE studie worden mensen die logopedie krijgen, vergeleken met mensen die nog geen logopedie hebben gehad. Iedereen die meedoet krijgt de best mogelijke logopedische behandeling gedurende 8 weken. In de ene groep wordt de behandeling direct gestart en in de andere groep pas na 8 weken. Toeval bepaalt in welke groep de deelnemers komen. De PERSPECTIVE studie werkt met gespecialiseerde ParkinsonNet-logopedisten die deelnemers online behandelen via een beveiligd systeem. Tijdens de behandeling kunnen de logopedist en de deelnemer elkaar zien en horen via een videogesprek. Zo maken deelnemers gebruik van de vernieuwde Voice Trainer app. Deze app helpt om het spreken te oefenen en om verstaanbaar te blijven praten. Deelnemers worden twee tot drie keer onderzocht door een onderzoeker, die o.a. vragenlijsten en (spraak)tests bij hen afneemt. Dit gebeurt bij de deelnemer thuis.  Waarom wordt de PERSPECTIVE studie uitgevoerd?
  In het buitenland is al eerder onderzoek gedaan naar het effect van logopedie bij de ziekte van Parkinson. Maar dat ging om andere behandelingen dan de aanpak die we in Nederland hebben ontwikkeld. Daarom is een grondiger en groter onderzoek nodig. Daar komt bij dat de huidige logopedische programma’s voor de ziekte van Parkinson vaak intensief zijn. Patiënten moeten drie tot vier keer per week naar de logopedist en daarnaast thuis nog veel oefenen. Zo’n intensief programma is niet voor iedereen geschikt. Omdat de PERSPECTIVE-studie goede behandeling voor iedereen toegankelijk wil maken, wordt de behandeling aangepast aan de patiënt en online aangeboden, zodat mensen met Parkinson niet hoeven te reizen. In het buitenland zijn daar al goede ervaringen mee.

  Wie kunnen er meedoen?
  De PERSPECTIVE studie zoekt in totaal 215 deelnemers. Heeft u problemen met verstaanbaar spreken door de ziekte van Parkinson? Heeft u het afgelopen jaar nog geen logopedie gehad? En heeft u thuis een goede internetverbinding? Dan kunt u deelnemen aan de studie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onderzoeker Janna Maas (janna.maas@radboudumc.nl) of neem een kijkje op de website www.parkinsonnext.nl/perspective.

  terug naar het overzicht
  Deel deze pagina:   Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel op Facebook Deel via e-mail Print