Netwerkbijeenkomst Korsakov zorgprofessionals

  Woonzorglocatie De Haemstede organiseert donderdag 28 februari 2019 de tweede netwerkbijeenkomst over de ketenzorg op het gebied van Korsakov. De bijeenkomst is bedoeld voor doorverwijzers die in hun dagelijkse werkzaamheden regelmatig of af en toe te maken krijgen met patiënten met het syndroom van Korsakov. Het thema van de bijeenkomst is ‘Samenwerken en Verbinden’.

  28-02-2019

  Complexe ketenzorg

  Het zorgproces rondom mensen met het syndroom van Korsakov is complex. Niet alleen omdat er veel verschillende partijen bij betrokken zijn, maar tevens omdat ziekte-inzicht bij mensen met het syndroom van Korsakov veelal ontbreekt. Goed op elkaar afgestemde zorg vanuit verschillende partijen is door de complexe situatie moeilijk te bewerkstelligen. Hierdoor worden mensen met het syndroom van Korsakov en hun familie binnen het zorgverleningsproces vaak geconfronteerd met gevoelens van onmacht en het idee er alleen voor te staan. De Haemstede wil als Expertisecentrum Korsakov het voortouw nemen om de ketenzorg te verbeteren. In de netwerkbijeenkomst van 28 februari staat de verbetering van de ketenzorg dan ook centraal.

  Programma

  14.30 uurInloop
  15.00 uurOpeningswoord door Jan-Pieter Maas, directeur Expertisecentrum Behandeling en Revalidatie
  15.10 uurDe ontwikkeling van een Expertisecentrum Korsakov Linda Hulscher, teamcoach van woonzorglocatie De Haemstede
  15.30 uurMantelzorger aan het woord over het ingewikkelde zorgproces rondom een familielid, die het syndroom van Korsakov heeft.
  16.00 uurDr. Mr. Susanne van den Hooff gaat in op de verschillende perspectieven tijdens het proces van een (on)vrijwillige opname.
  16.45 uurInteractief rondje en ruimte voor het beantwoorden van vragen
  17.00 uurAfsluiting met een hapje en een drankje en gelegenheid tot netwerken

  Sprekers
  Astrid de Bie
  De vader van Astrid heeft het syndroom van Korsakov. Voor Astrid betekent dit in de praktijk toekijken hoe haar vader zorg weigert, omgaan met zijn veranderende persoonlijkheid en vele pogingen om hem van de drank af te krijgen. Een gedwongen opname is helaas niet mogelijk. En dat veroorzaakt een
  gevoel van machteloosheid. Want wat kan Astrid als dochter van nu nog ondernemen om verdere verslechtering en zelfverwaarlozing te voorkomen?

  Mr. Dr. Susanne van den Hooff
  Susanne heeft een master in Nederlands Recht (Open Universiteit Heerlen) en Kinder- en Jeugd/ Neuropsychologie (Vrije Universiteit Amsterdam). Sinds 2015 is zij gepromoveerd in de zorgethiek aan de Humanistische Universiteit Utrecht. In haar proefschrift beschrijft zij de dilemma’s en uitdagingen voortkomend uit de verschillende perspectieven en verantwoordelijkheden van betrokkenen (juristen, zorgprofessionals, mantelzorgers en patiënten) tijdens het onvrijwillige opnameproces van patiënten die lijden aan het syndroom van Korsakov. Het proefschrift draagt de titel ‘Transcending Responsibility. Empirical and theoretical perspectives on involuntary admission of patients suffering from Korsakoff’s syndrome’ en is te downloaden via deze link.

  Op dit moment werkt zij als docent/onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam. Tevens is zij gastdocent aan de Erasmus Universiteit en cursusleider bij de Academie voor Medisch Specialisten en werkt zij als vrijwilliger in een aanloophuis voor mensen die behoefte hebben aan een praatje en kop koffie.

  Tijdens de bijeenkomst zal Suzanne aan de hand van voorbeelden ingaan op de verschillende perspectieven van familieleden, zorgverleners en juristen tijdens het proces van een (on)vrijwillige opname. De dilemma’s, de verschillende verantwoordelijkheden en de noodzaak tot samenwerken wordt besproken. Familieleden van patiënten lijdend aan chronisch alcoholisme/het syndroom van Korsakov ervaren problemen tijdens hun zoektocht naar professionele zorg. Zij moeten zorgverleners overtuigen van de ernst van het probleem en van de noodzaak tot professionele zorg. Zelfs wanneer een patiënt in het ziekenhuis wordt opgenomen met bijvoorbeeld een gebroken been, wordt over het algemeen geen aandacht geschonken aan het bijkomende alcoholprobleem.

  Link naar presentatie 28 februari.

  Praktische informatie
  Datum: donderdag 28 februari 2019
  Tijdstip: 14.30 – 17.00 uur
  Locatie: Woonzorglocatie Oudtburgh, Molenweidtje 1 in Bergen
  Kosten: deelname is gratis
  Aanmelden: per mail via haemstede@magentazorg.nl

  terug naar het overzicht
  Deel deze pagina:   Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel op Facebook Deel via e-mail Print