Wereld Parkinsondag

Wereld Parkinsondag

11 april 2024

Vandaag, 11 april, is de dag waarop wereldwijd extra aandacht wordt gevraagd voor de ziekte van Parkinson en parkinsonisme. 11 april is de geboortedag van de Engelse arts James Parkinson (1755 - 1824), die als eerste de verschijnselen van deze, toen nog onbekende ziekte, beschreef.

De ziekte van Parkinson is een ingewikkelde hersenaandoening en chronische ziekte waarbij de fases van het ziekteproces moeilijk te voorspellen zijn. Iedere cliënt heeft zijn eigen specifieke Parkinson symptomen. Hierdoor is elke cliënt uniek en doorloopt zijn eigen behandeltraject.

Expertteam Parkinson
Niet alleen vandaag, maar elke dag staan onze zorgprofessionals klaar, om mensen met Parkinson en parkinsonisme bij te staan en te ondersteunen. Een van hen is Manon Bakkum, Parkinsonverpleegkundige eerstelijn. Manon vertelt: “Magentazorg heeft een eigen expertteam Parkinson en beschikt over verschillende disciplines die ParkinsonNet geschoold zijn waaronder diëtisten, psychologen, ergotherapeuten, fysio- oefentherapeuten, logopedisten, verpleegkundig specialisten, Parkinsonverpleegkundigen GRZ en Parkinsonverpleegkundigen eerstelijn.

Manon vervolgt haar verhaal: “We ondersteunen cliënten met Parkinson maar ondersteunen ook de mantelzorgers en geven hen voorlichting over de ziekte. Parkinson heb je namelijk niet alleen, Parkinson heb je samen. Ook voor een mantelzorger is het fijn om gehoord te worden en te praten over de onzekere toekomst die je tegemoet gaat. Samen kan worden gekeken welke disciplines er ingezet kunnen worden.”

Jonge cliënten
Naaste ouderen ziet het expertteam ook steeds meer jonge cliënten met Parkinson. Manon is vandaag bij mantelzorger Liesbeth. De man van Liesbeth, Jos (58 jaar), lijdt aan Parkinsonisme en is in een paar jaar tijd erg achteruitgegaan, niet alleen lichamelijk maar ook cognitief. Jos verblijft de komende dagen in het Respijthuis, zodat het gezin even wordt ontlast. Manon begeleid het gezin al een paar jaar en licht toe: “De ziekte van Jos heeft een grote impact op het relatief ‘jonge’ gezin. Er komt veel bij kijken, denk aan arbeidsongeschiktheid, financiële veranderingen, veranderingen in het sociale leven en in de rol in de relatie, Parkinsonsymptomen zowel motorisch als niet-motorisch.”

Manon sluit af: “Het ontlasten en ondersteunen van de mantelzorger en de inzet van verschillende disciplines en organisaties is van grote waarde om cliënten met Parkinson langer de mogelijkheid te bieden om thuis te kunnen blijven wonen. Hier zet ik me graag elke dag hartverwarmend voor in”.